Lintjesregen 2024

Foto: Gemeente Goirle

Dit jaar kregen acht inwoners uit de gemeente Goirle een Koninklijke onderscheiding tijdens de jaarlijkse Lintjesregen. In het Cultureel Centrum Jan van Besouw werden zij verrast door burgemeester Mark van Stappershoef. De Lintjesregen is ieder jaar één dag voor Koningsdag.

Lid in de Orde van Oranje-Nassau

Namens Zijne Majesteit de Koning reikte burgemeester Mark van Stappershoef aan zes inwoners de versierselen uit die horen bij de benoeming tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Mevrouw Octavie de Knegt-Van der Poll

De Zonnebloem mag al meer dan 25 jaar op de bovengemiddeld actieve inzet van mevrouw De Knegt-Van der Poll rekenen. Zij zet zich met hart en ziel in voor mensen met een beperking en voor ouderen. Binnen de afdeling Goirle vervulde mevrouw De Knegt-Van der Poll meerdere functies zoals bestuurslid en lid van de activiteitencommissie. Vele uren per week helpt ze mensen met een bezoekje of andere begeleiding. Mevrouw De Knegt-Van der Poll staat niet alleen klaar voor mensen die om haar hulp vragen, ze voelt ook feilloos aan als iemand behoefte heeft aan aandacht maar daar niet om vraagt.

De heer Jack Koenen

Meer dan 35 jaar lang zet de heer Koenen zich al belangeloos in voor de samenleving in Riel. In 1986 was hij één van de oprichters van de Scoutinggroep Rowan-Sherpa’s. Voor deze vereniging bleef hij jarenlang vrijwilliger. Sinds 1996 is de heer Koenen samen met zijn echtgenote lid van Bridgevereniging BC Riel. Als onmisbare duizendpoot is de heer Koenen voor deze vereniging niet alleen voorzitter, maar ook clubwebmaster, coördinator nieuwe leden, ledenadministrateur en competitieleider extern. Dit vrijwilligerswerk combineert de heer Koenen al dertig jaar met de liefdevolle mantelzorg voor zijn echtgenote.

De heer Ton van Gool

De heer Van Gool levert een grote bijdrage aan het behoud van het cultureel erfgoed in de gemeente Goirle. Gedurende meer dan vijftig jaar verzamelt de heer Van Gool foto’s die hij documenteert in een indrukwekkend archief over, met name, zijn geboortedorp Riel. Zijn kennis en beeldmateriaal stelt de heer Van Gool belangeloos beschikbaar voor allerlei doeleinden. De heer van Gool is al meer dan 40 jaar actief lid van de Heemkundekring Carel de Roy. Hij heeft meegewerkt aan talrijke artikelen, publicaties, boeken en tentoonstellingen. Elke keer weet de heer Van Gool hiermee her dorp Riel op de kaart te zetten. Met medewerking van de heer Van Gool verschijnen in de lokale media nog altijd publicaties over ‘De ziel van Riel’.

De heer Ruud van Dun

Atletiekvereniging Attila in Tilburg kan al meer dan 45 jaar rekenen op vele uren vrijwilligerswerk van de heer Van Dun. In 1978 sloot hij zich aan bij de redactie van het clubblad en in 1985 werd de heer Van Dun ook barcoördinator. Voor de vereniging onderhoudt hij contact met de gemeente en met scholen voor toernooien, sportdagen en het baangebruik. Hij organiseert feestavonden, jubilea en recepties. Ook was de heer Van Dun meer dan 15 jaar actief voor het jeugdkamp en was hij bijna 20 jaar jurycontactpersoon. Vanaf 1999 was de heer Van Dun zo’n 10 jaar bestuurslid en droeg hij verantwoording voor de barcommissie en het beheer van het clubhuis. Vanuit zijn gedrevenheid is de heer Van Dun ook al zo’n 23 jaar horecacoördinator voor de Warandeloop.

De heer Frans Lenaerts

De heer Lenaerts zet zich al meer dan 25 jaar belangeloos in voor verschillende stichtingen en verenigingen. Vanaf 1995 was hij vier jaar lid van de raadscommissie voor de fractie van D66 Goirle. Hij bleef tot 2003 actief lid van D66. In die periode was de heer Lenaerts ook vrijwilliger bij de Stichting begraafplaatsen Goirle. In 2002 werd hij bestuurslid van deze stichting, waarvan twintig jaar penningmeester. Daarnaast was de heer Lenaerts coördinator van het begrafenisproces en stuurde hij ook het beheer van de begraafplaatsen aan. Eind 2023 nam de heer Lenaerts afscheid als bestuurder bij de stichting. Hij zet zich wel nog als vrijwilliger in. Voor Oldtimerclub PATAN was de heer Lenaerts bijna tien jaar penningmeester. Ook zette de heer Lenaerts zich elf jaar actief in als bestuurslid en penningmeester voor een Vereniging van Eigenaren.

Mevrouw Karen Molin-Van Overbeek (afwezig vanwege vakantie)

Mevrouw Molin-Van Overbeek is al 13 jaar een actief en waardevol lid van de Mixed Hockeyclub Goirle. Ook was zij actief voor de Partij van de Arbeid in Goirle en kon het Bestuur Openbaar Onderwijs Goirle vanaf 2010 zes jaar op haar betrokkenheid rekenen. Naast dit alles was zij vijf jaar bestuurslid van Stichting Vrienden Jan van Besouw. Tussen 2020 en 2023 zette mevrouw Molin-Van Overbeek zich als initiatiefnemer en secretaris enorm in voor ‘Plan C’. Hiermee kwam er een betaalbaar aanbod cultuureducatie voor kinderen en culturele activiteiten voor volwassenen in Goirle en Riel. Sinds 2023 is zij tevens voorzitter van het Platform Minima, dat de belangen van Goirlese minima behartigt.

Ridder in de Orde van Oranje-Nassau

Namens Zijne Majesteit de Koning reikte burgemeester Mark van Stappershoef aan twee inwoners de versierselen uit behorende bij de benoeming tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

De heer Hans Kroes

Al 15 jaar zet de heer Kroes zich vanuit verschillende bestuursfuncties bijzonder intensief in voor de landelijke én regionale Bond van Wapenbroeders. Sinds 2012 ondersteunt hij ook veteranen die met uitzendgerelateerde klachten kampen. De heer Kroes is daarnaast een belangrijke schakel in de organisatie van de jaarlijkse oorlogsherdenkingen in Goirle en Tilburg. Ook geeft de heer Kroes gastlessen op basisscholen over oorlog, vrijheid en de bevrijding van Goirle en Tilburg. Sinds 2011 bekleedt de heer Kroes bestuursfuncties in het Regionaal Coördinatie Team Wapenbroeders Zuidelijk Nederland. Zijn inzet is van grote betekenis voor vele veteranen.

De heer Frans van Dongen

Vanaf 1987 was de heer Van Dongen actief lid bij de Nederlandse Vereniging voor Klinische Fysica. In de periode 1994 tot 2007 bekleedde hij verschillende bestuursfuncties bij de Stichting Klinische Fysica. Sinds 2003 is de heer Van Dongen betrokken als adviseur en bestuurder van de Vereniging Mensa Nederland. Een vereniging die zich inzet voor de belangen van hoogbegaafden. Ook op andere terreinen was en is de heer Van Dongen actief. Meer dan vijftig jaar was de heer Van Dongen bloeddonor bij Sanquin bloedbank Tilburg/Goirle. Daarnaast is hij al vijftien jaar coördinator van de jaarlijkse collecteweek van de Nierstichting. De heer Van Dongen is voorzitter van Bridgeclub Het Gulden Bod in Goirle en tenslotte ook al tien jaar verzorger van het dierenparkje bij het woonzorgcentrum Thebe-Elisabeth in Goirle.

Iemand voordragen voor 2025

Kent u iemand die ook zo’n blijk van waardering verdient? Draag deze persoon dan voor via www.lintjes.nl/voordragen of [email protected]. Doe dit vóór maandag 10 juni.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen