We hebben in Nederland een enorme opgave op het gebied van energie en klimaat. Ook onze regio moet en wil daar een bijdrage aan leveren. Daarom werkt de gemeente Goirle samen met andere gemeenten en met het Publiek Ontwikkelbedrijf (POB) REKS aan duurzame energie in de regio Hart van Brabant. Eén van de projecten die we daarin samen oppakken, is de ontwikkeling van energiehubs: plekken waar het opwekken van duurzame energie mogelijk is, bijvoorbeeld met windmolens en zonprojecten. Daarvoor hebben de gemeenten in totaal vijf zoekgebieden aangewezen in de regio Hart van Brabant. De Baars, het gebied langs de A58 tussen Goirle, Tilburg, Oisterwijk en Hilvarenbeek, is één van die zoekgebieden.
Ook in Goirle vinden we de ontwikkeling van duurzame energie van belang. De gemeenteraad van Goirle heeft daar op verschillende momenten besluiten over genomen. Zo is er door de raad besloten om deel te nemen aan het POB REKS voor de ontwikkeling van locaties voor grootschalige opwek van energie. Daarnaast heeft de gemeenteraad de Omgevingsvisie Goirle vastgesteld, waarin ook gesproken wordt over de inpassing van duurzame energie. De raad heeft overigens ook beperkingen opgelegd: zo is besloten dat er geen windmolens geplaatst worden op Goirles grondgebied, zolang er geen landelijke regels zijn over de afstand van die windmolens tot woningen. Bovendien mogen er geen windmolens geplaatst worden binnen 500 meter van de kern Goirle. Deze kaders van de gemeenteraad vormen ook de kaders voor de verdere uitwerking van alle plannen op het gebied van energie en klimaat door het college van B&W, in samenwerking met POB REKS.
De Baars is één van de vijf zoekgebieden in de regio Hart van Brabant waar wordt onderzocht of er duurzame energie ontwikkeld kan worden. Of dat inderdaad mogelijk is – en zo ja, waar dan precies – is nog niet zeker. Daarvoor wordt er op dit moment gewerkt aan een gebiedsvisie voor het hele gebied. In die gebiedsvisie wordt niet alleen gekeken naar de opwek van energie, maar óók naar andere opgaven, zoals mobiliteit, natuur, klimaat, biodiversiteit, landschap en recreatie.
In het voorjaar van 2025 waren gemeenteraden en bewoners betrokken bij de eerste stappen op weg naar die gebiedsvisie. Binnenkort staat een volgende stap op de planning: het opstellen van een zogenaamde ‘Notitie Reikwijdte en Detailniveau’ (NRD). Het doel van zo’n NRD is bepalen wat er allemaal onderzocht moet worden, en hoe dat onderzoek moet plaatsvinden. Ook bij het opstellen van de NRD worden alle belanghebbenden zo goed mogelijk betrokken. De concept-NRD wordt binnenkort ter inzage wordt gelegd zodat iedereen die dat wil, kan reageren. Daarnaast organiseren we informatieavonden waar bewoners hun mening kunnen geven over wat zij vinden dat er onderzocht moet worden. In het najaar wordt de NRD dan aan de gemeenteraden van de vier betrokken gemeenten voorgelegd, en vervolgens wordt de NRD door de colleges van B&W vastgesteld.
Sommige inwoners van Goirle maken zich zorgen over de ontwikkelingen rondom de Baars. Wat doen die ontwikkelingen met onze leefomgeving? Wat betekent het voor de flora en fauna? Krijgen we last van geluidshinder of slagschaduw? Die vragen en zorgen begrijpen we als college heel goed: het gaat hier om grote ontwikkelingen die mogelijk impact kunnen hebben op onze leefomgeving. Goirle heeft, net als alle andere gemeenten in Nederland, een opgave op het gebied van duurzame energie. Maar daarbij vinden wij het wél heel belangrijk om bij de juiste keuzes te maken én onze inwoners te betrekken. En juist daarom is het zo belangrijk om aan de slag te gaan met de NRD, zodat we kunnen onderzoeken wat die juiste keuzes dan zijn. Er is in Nederland al veel onderzoek gedaan naar windmolens, maar er is nog geen onderzoek gedaan naar deze specifieke locatie. Dat heeft voor ons dus écht prioriteit, want pas dan weten we wat de effecten van windmolens op onze leefomgeving zijn.
De komende maanden staan in het teken van het gesprek over de NRD en het opstellen daarvan. Zodra de precieze data bekend zijn, nodigen we omwonenden en andere belangstellenden uit voor de informatieavonden daarover. Natuurlijk laten we ook weten wanneer de concept-NRD ter inzage gelegd wordt en hoe iedereen die dat wil, daarop kan reageren.
Na de NRD volgt de volgende stap in het proces: het opstellen van een Ontwerp Omgevingseffectrapportage (OER): de rapportage van alle onderzoeken die in de NRD zijn afgesproken. Ook deze OER kent weer een uitgebreid inspraakproces. En pas dán wordt duidelijk óf er in het gebied de Baars windmolens kunnen komen, waar ze zouden kunnen staan en welke randvoorwaarden daarvoor gaan gelden.